Kotijuusto

Juusto-ohje on varioitunut aikaa myöten ja eri tekijöiden kautta. Tälläkertaa tein sen näin:

3 l punaista maitoa
1 l piimää
4 kananmunaa
suolaa
50g voita

Pidä maitoja ja piimää huoneenlämmössä vuorokauden verran. Mitä vanhempaa tuotetta sen parempaa.
Ota iso kattila. Laita pohjalle voita ja anna sen sulaa. Voi antaa makua ja suojaa hieman kattilan pohjaa kokkauksen edetessä.

Laita maidot kattilaan ja kuumenna lähes kiehuvaksi. Hämmennä keitosta rauhallisesti koko kuumennuksen ajan.

Riko munat astiaan ja vispaa rakenne rikki. Lisää piimä ja sekoita hyvin.

Kun maito on poreilevaa (n. 90+ astetta) ota se sivuun liedeltä ja kaada hämmentäen piimä-munaseos nauhamaisesti maidon sekaan.
Jätä seos lämpimään paikkaan seisomaan ainakin tunniksi. Voit hyödyntää levyn jälkilämpöä, mutta älä keitä. Seos roiskuu ympäriinsä jos se pääsee kiehumaan.

Kattilassa

Laita kansi tai pyyhe kattilan päälle.

Liota juustomuotti tai käytä isoa siivilää. Reilun tunnin päästä voit latoa juustomassan juustokehään. Kun kaikki massa on kehässä lisää seokseen suola sekoittamalla se tasaisesti massaan. Itse pidän reilummin suolatusta juustosta, joten teelusikallinen upposi hyvin.
Jos olet leipoja niin jäljelle jääneen heran voi hyödyntää leivonnassa tai vaikka puuroissa.

Juustokehä

Laita juustokehän liinat kiinni ja aseta pieni paino juuston päälle. Jätä juusto valumaan vuorokaudeksi painon alle. Muista tyhjentää alusastia välillä 🙂

Kumoa valmis juusto kehästä. Voitele muna-suola-seoksella ja aseta uuniin grillivastuksen alle tai 200 asteiseen uuniin n. 10 min tai kunnes juusto on saanut hieman väriä pintaan.

Valmis juusto

Laitetaan tähän vielä toisen juuston kuva. Sain niin hienon Hannunvaakunan aikaiseksi että kelpaa katsella.

Toinen juusto

Nauti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *