Puutarhurointia

Vuoden 2020 puutarhurointi on keskittynyt chiliviljelmiin. Sillä saralla onkin satoa tullut yli tarpeen.

Tomaatti ja kurkku on tuottanut vähänlaisesti satoa. Kolme kurkkua ja pari kiloa tomaattia. Jos ehtivät kypsymään.

Ananaskirsikka on viime vuotisen kasvin jälkeläinen. Kolme vuotta tämän kasvatusta taitaa riittää. Kasvi on iso ja punkkialtis. Sinänsä marjat kyllä mainioita kaikkina vuosina.

Tämä vuosi 2019 on ollut hyötykasvatuksen merkeissä hieman erilainen kuin aikaisempi. Parvekepuutarhan kaikki taimet eivät ole lähteneet kasvuun.

Kurkkua yritin niin omista kuin kaupan taimista, mikään ei lähtenyt kasvuun. Tomaatti sensijaan lähti ja hyvin runsaana, mutta varsinainen sato ei ole suoraan verrannollinen viidakkoon joka on vallannut parvekkeeni.

Satokausi on alkanut. Yrttejä toki montaa laatua, mutta vähitellen myös muuta satoa. Yhtä hienoa joka aamu 🙂

Aamusato

Chilit tuottavat kyllä, mutta pääosin vain ne vanhat siemenet.

Apasche F1

Vuosi sitten sain tyttäreltä bhut Jolokian siemeniä. Se kituutteli talven läpi työhuoneessani ja on nyt intoutunut tuottamaan bodeja.

Bhut Jolokia

Ulkonäkö tosin poikkeaa – ainakin vielä – niistä mitä löydän samasta lajikkeesta somesta. Onkohan sittenkään pussin mukaisia siemeniä sisällä???

Chili

Kaupan taimesta syntyy hedelmää. Yllättävän maukas tämä tuntematon lajike.

Basilika

Varsinainen rehottaja ja ja kasvaja on tänä vuonna basilika. Se jaksaa versota uusia lehtiä. Päätyy ehkä vielä sisälle, koska mitään syksyn merkkejä siinä ei vielä ole.

Tomaatti

Kaupan taimi oli myös sellainen jossa varsi tuottaa tomaatteja ja juuristo perunoita. Tomaatit ovat ainakin mallikelpoisia 🙂 Perunannosto sitten vasta kun tomaattisato on syöty.

________________________

Vuoden 2019 satokauden ensityöt on tehty jo Chilin kanssa, mutta nyt on luvassa muuta kokeilua:

Vuorossa on inkiväärin kotikasvatusta.

Helppoa kuin heinänteko – ainakin niin luulisi. Katsotaan miten projekti etenee. Ohjeet kuitenkin melko yksinkertaiset. Otetaan inkivääri ja paloitellaan pienemmiksi palasiksi. Laitetaan astiaan ja vettä päälle.

Inkiväärin liotus

Annetaan liota yön yli.

Multaan

Pistellään palaset multaan. Laitoin kaikki yhteen isoon ruukkuun. Siirtelen sitten elämän myötä tarvittaessa.

Piilotus

Kolmen sentin kerros multaa päälle. Kastelu ja odotellaan 5kk.

Eli palataan asiaan sitten kun elämää ilmenee. Jos ilmenee. Kokeilevan puutarhurin elämä on mielenkiintoista.

________________________________________________________

Nyt on parvekepuutarha talvitilassa. Palataan taas ensi keväänä asiaan 🙂

Parvekepuutarha

Ensimmäinen parvepuutrhakesä on takana. Vielä marraskuussa sieltä sai satoa. Viimeiset chilit ja tomaatit pääsivät käsittelyyn heti poiminnan jälkeen.

Loppusato

Kesä on ollut parvekepuutarhan kasveille aivan passeli. Se on kasvanut ja jopa rehottanut paahteista huolimatta.

Parvekepuutarha

Kasvamassa on ollut useampaa chililajiketta, tomaattia, kurkkua, papua, yrttejä, salaatteja, ananaskirsikka uutena kokeiluna.

Satoa

Tässä kohden vuotta on jo saanut nauttia sadonkorjuusta. Jotakin niin kovin hoitavaa on poimia itse kasvatettuja raaka-aineita käyttöön 🙂

Alkukevät on ollut todella lämmin ja sisällä ollut taimikasvattamo pääsi aika varhaisessa vaiheessa ulos. Kesä ei ole kunnolla vielä alkanut ja aika pöheikkö näyttää jo olevan 😀
Kasvamassa on erilaisia yrttejä ja salaatteja sekä papua, kurkkua, tomaattia ja tietysti chiliä.

Hyvin kasvaa

Toinen puoli parveketta on pyhitetty oleskeluun ja auringonottamiseen.

Parvekkeen oleskelutila

Plantaasit ovat pienentyneet, mutta hyvin sain sijoitetuksi parvekkeen puutarhapäähän ansarin lisäksi kaksi pientä kasvulavaa sekä ruukkuja.

Puutarha

Terassipuutarha on taakse jäänyttä. Muutimme 2018 taas uuteen kohteeseen ja nyt on vuorossa lasitetun parvekkeen antamat edellytykset kasvatukseen 😀

Tähän voisin koittaa terassipuutarhan päiväkirjaa.
Kesällä 2016 muutin maantasalta kolmanteen kerrokseen. Ilokseni uudessa kodissa oli iso kattoterassi. Muutossa kuskasin sinne suunnattoman määrän ruukkuja, joissa oli kaikki kasvattamani kasvit edellisen kodin pihalta. Ehkäpä saan laadittua jonkinlaisen terassipuutarhan ja jatkaa orastavaa viljelijän taitoani täällä.

Ansari ruukutettuna
Ansari ruukutettuna

Omistan pienen ansarin. Olen siinä kasvatellut kesän salaatit hyvällä menestyksellä.

Ruukut
Ruukut

Ruukkupuutarhakin rakentuisi monista ruukuistani. Vaatisi erityistä huolenpitoa kastelusta.

Lavakaulukset
Lavakaulukset

Syksyllä ostin muutamia lavakauluksia ja erityisesti niihin ajattelin tulevan terassipuutarhani perustaa. Tässä niissä ovat lukuisat ruukkuni piilossa, mutta keväällä 2017 toivottavasti jo jotakin muuta.

Kevät 2017

Tänään oli terassinpesu ja valmistelu uuteen satokauteen. Nyt vain odotellaan kelejä 🙂

Terassi kesäkuntoon

Sisällä idätettyjä siemeniä tuli piiloteltua multaan aivan liian aikaisin. Kurkku vallankin villiintyi kasvamaan. Ajattelematta kovin pitkälle eteenpäin, olin laittanut niitäkin isoon purkkiin useamman pikku taimen. Selvittely oli kovaa ja sisälsi väkivaltaa. Toivottavasti ei likaa.

Juurien selvittely

Lopulta kaikki varret pääsivät kasvupaikalleen. Yksi varsista oli taittunut jossakin vaiheessa sisällä ja luulin että se on niin huonokuntoinen että jää kokonaan pois. Laitoin kuitenkin kaikki. Katsotaan kuinka käy.

Kurkku laatikossa

Muuten laatikoihin on kylvetty siemenestä pääosin kasvatettavaa. Hernettä, retiisiä, porkkanaa, persiljaa, sipuleita, korianteria ja vähän kukkia sekaan. Nyt vain odotetaan ja hoivataan.

Laatikot