Lambia uunissa

Pääsiäinen lähestyy. Pääsiäisenä on tapana syödä lammasta. Meillä se on ollut aina jonkun luotettavan valmistajan valmiiksi savustamaa paistia. Näin on ollut liki 30 vuotta.
Muistan joskus laittaneeni itse lammasta ja se maistui vanhalle villasukalle. Monia kikkoja ja taikoja olen kuullut tarvittavan jotta siitä saa sitä pehmeää ja maukasta jota olen syönyt vaikkapa itämaisvaikutteisissa ravintoloissa suurella mielihyvällä.
Miksi siis en osaisi sitä itse laittaa?

Päätin rohkeasti kokeilla harjoituslampaan laittamista. Kaupan pakastimesta lammas mukaan ja kotiin sulamaan. Se oli Uusi-Seelantilainen lambi vaikka monesta suusta olen kuullut että kotimainen sen pitää olla ja vähintäänkin luomua. Niin kai. Ja varsinkin ehkä silloin jos rahasta ei tarvitse samalla huolehtia. Halvempi elukka pääsi siis rohkean kokeiluni päätähdeksi.

Väriä pintaan
Väriä pintaan

Aluksi lammas sai hieman väriä pintaan pannulla. Kääntelin kaikki puolet ja mukava tuoksu tuli jo tuosta työvaiheesta. Pinnoituksen jälkeen asetin sen valurautaiseen wokkipannuun.

Lisukkeet
Lisukkeet

Lampaan viereen pilkoin porkkanaa ja sipulia. Porkkanan kuorin, mutta sipulia en. Sinne menivät antamaan liemelle makua. Lisäksi laitoin muutaman valkosipulin kynnen sekaan. Vettä pannulle sen verran että paisti oli noin puoliksi upoksissa. Rasvapinta jäi päälle.

Koko komeuden peitin foliolla (uuniin sopivaa kantta tuolle ei ole) ja pannun uuniin. Asteita n. 140 max.

Välivalelu

Reilun parin tunnin päästä tein pienen välivalelun ja maistoin samalla lientä. Se oli taivaallista 🙂
Ruoka takaisin uuniin. Neljän tunnin kohdalla käänsin paistin toisinpäin liemessä. Kaikkiaan paisti oli uunissa reilut 8 tuntia. Siinä ajassa siitä oli tullut pehmeää nyhtölammasta.

Lampaan lisukkeeksi tein bataattimuusia (puolikas bataatti, pari perunaa ja sipuli) normaalin perunamuusin ohjeella.

Annos

Lautaselle vielä salaattia ja gourmetkokemus oli valmis. Tuotos ei maistunut villasukalta, ei kitkerältä, ei haissut oudolle, ei ollut sitkeää eikä ollut mitään mikä olisi yhdistänyt sen siihen kokemukseen joka minulla oli kaukana menneisyydessä.

Lampaan liemen suodatin ja pakastin talteen myöhempää käyttöä varten. Liemeen voi halutessaan lisätä suolaa, mutta minusta se ei sitä tarvinnut ollenkaan.

Nyt on uusi paisti odottamassa sitä varsinaista pääsiäistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.