Lauhkea laukkakeitto

Toivelistalla oli tänään Lauhkea laukkakeitto. Sellaisen reseptin olen joskus netin syövereistä löytänyt ja keiton tehnyt. Ihanan samettista ja aromikasta keittoa. Vaan en löytänyt enää.
Kovan penkomisen jälkeen löysin omia merkintöjäni keiton valmistamisesta. Laitankin sen nyt tähän talteen seuraavaa kertaa varten. Reseptin alkuperästä en siis tiedä mitään.

Tarvitaan
Kokonaisia isoja valkosipuleita
Palsternakkaa
Juuriselleriä
Sipulia
Kermaa
Persiljaa tai muita yrttejä maun mukaan
Mustapippuria
Kasvisliemikuutio
Vesi

Voita
öljyä

Valkosipulit uuniin
Valkosipulit uuniin

Alkuun uuniin kokonaisia valkosipuleita (9 kpl tänään). Leikkasin ”hatun” pois. Pistin uunivuokaan ja folioon. Uuniin 40-50 min ja asteita siinä 200. Uunissa ne pehmentyvät ja voi käytännössä puristaa kynnet ulos paahtamisen jälkeen.

Kuullotetut juurekset
Kuullotetut juurekset

Valkosipuleiden muhiessa pilkoin pieniksi siivuiksi palsternakkaa (200g) ja juuriselleria (200g) ja omenan kokoisen sipulin. Nämä kuullotin pannulla voi/öljy-seoksessa kuultaviksi ja hieman rusahtaviksi.

Kaikki hautumaan kattolaan
Kaikki hautumaan kattilaan

Juurekset kattilaan ja perään 1,2 l vettä sekä kasvisliemikuutio.

Annoin hiljalleen kiehua niin kauan kun valkosipulit muhivat uunissa. Uunin pehmentämät valkosipulit on helppo puristella tai kuoria keiton sekaan. Kaikki samaan kattilaan ja miedolle lämmölle hautumaan vielä puoleksi tunniksi.
Sekaan 3 dl kermaa sekä mausteet: mustapippuria, kuivattua persiljaa tms. yrttiä.

Kermaa ja maitoa
Kermaa riittävästi sekaan.

Kun keitto oli muhinut loppuun = kaikki mukavan pehmeitä sai liemi hieman jäähtyä ja sauvasekoittimella soseeksi koko homma. Maun tarkistus ja valmista tuli.

Valmis keitto
Valmis keitto

Keitto on alkukeittona varsin passeli. Annoksesta tuli 7 kipollista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.